Başkanımız Haluk Bozali’nin Yeni Yıl Mesajı

İstanbul Elektrik Teknisyenleri Odası’nın saygıdeğer üyeleri, sayın meslektaşlarım;

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılının ülkemizde ve sektörümüzde barışın, kardeşliğin ve yenileşmenin başlangıcı olmasını temenni ediyorum. Atatürk ve silah arkadaşlarına bizlere miras bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti için şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin en önemli sektörlerinden enerji sektöründe çok önemli görevler üstlenen enerjinin tüketiciye ulaşmasındaki bütün aşamaları yerine getiren, sorumluluğunun bilincinde yetkili fen adamları olarak büyük bir aileyiz. Odamızın mazisi çok eski olmasına rağmen maalesef üye sayısı az, yeterince tanınmayan esnaf odası kimliğinden öteye geçememiş, ihtisas odası olarak sektörümüze yön verecek yetkinliği sağlayamamıştır.

2023 yılını her alanda bir milat olarak kabul edip yetkili fen adamı – yetkili elektrikçilerin toplumda tanınması, iş kalitesi olarak güvenilmesi için gerekli adımları atmak zorunluluktur.

2022 yılının Şubat ayında başladığımız görevimizde ilk olarak kurumsal kimliğimizi geliştirmeye önem verdik. ETO çağrı hattı olarak 444 49 68 nolu özel telefon ile elektrik ile ilgili herhangi bir sorunun danışılabileceği, hukuki destek verilebilecek bir platform yarattık. Odamız üyelerinin birlik beraberliğini pekiştirecek kahvaltı organizasyonları, iftar organizasyonları tertipledik. Yönetimimizin ilk haftasında söz verdiğimiz gibi ücretsiz topraklama ölçme ve belgelendirme kursları açarak yaklaşık 550 üyemizi bilgilendirdik. “Söz sizin” toplantıları ile üyemizle dertleşmek, sorunları dinlemek, birlikte çözüm bulabilmek için Sefaköy, Bayrampaşa, Çağlayan Perpa ve Anadolu yakası olarak 4 adet toplantı tertipledik ve bu toplantıları geleneksel hale getireceğiz. Bu toplantılarda sponsor firmalar ile üyemizi buluşturarak üyemizin menfaatine kazanımlar sağladık. Web sayfamızı yeniden organize ederek, herkesin ziyaret edip bizden ve sektörden haberi olmasını sağladık. Çevre ve Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı’mızın güncel pozları ile fiyat listemizi oluşturup yayınladık. Sayfamıza reklam alanı açarak odamıza gelir sağladık. En önemli olarak gördüğümüz her ilçede bölge temsilcileri görevlendirerek yönetimi tabana yaydık ve üyelerimizin sorunlarında daha aktif bir çalışma metodu benimsedik. İ.B.B. ve ilçe belediyelerle görüşerek video ve billboardlarda afiş çalışmaları yaptırdık. Yetkili Elektrikçiler Güvenli Hizmet kampanyamızın tanıtımına destek olduk.

Değerli meslektaşlarım özellikle 2023 yılında elektrik tesisatçılığı alanında üye firmalarımızın yasalarla belirlenmiş kriterler dahilinde hizmetlerinin geliştirilmesini, sağlıklı ve kaliteli tesisatların yapılması için çalışmalarımıza hız vereceğiz. Çevre , Şehircilik ve İklimlendirme Bakanlığı’nı 3194 sayılı imar kanunu 28. Maddesine göre yapı denetim şirketlerinin görevlerini yapmasını sağlayacak çalışmalarla binalarda Serbest Tesisatçı Belgesi olmayan, vergi kaydı olmayan, iş güvenliği tüzüğüne uygun çalışmayan kişi ve firmaların hizmet vermesinin önüne geçeceğiz. Hem odamıza hem de elektrik tesisatçılığı hizmeti yapan firmalarımızın kurumsallaşması için çalışmalar yaparak yetkili fen adamı veya yetkili elektrikçi diye anılan mesleğimizi toplumumuzda ve kurumlar nezdinde saygınlık kazandıracağız.

Yalnız dağıtım şirketleri ile ilgili hepimizin beklediği gelişmeyi sağlayamadık. Her ay TYS, fen muayene ve şebekelerle ilgili komisyonlarımız görüşmeler yapıp çözüm önerileri sundukları halde anlamsız bir şekilde taleplerimiz karşılanmamakta , işlerimiz geciktirilmekte ve önyargı ile bakılmaktadır. Bu süreçte vatandaş da cezalı faturalarla karşı karşıya gelip mağdur olmakta. Bu duruma en üst düzeyde tepki göstermemize rağmen sonuç alamayınca Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtık, EPDK’ya dağıtım şirketinin uyarılıp denetlenmesi için başvurularımızı yaptık. İnanıyoruz ki bizler dayanışma içinde mücadele edersek mutlaka olumlu yönde sonuç alacağız. Ya hepimiz ya hiçbirimiz bakışı ile hiçbir kurum ya da kişi bizi yok sayamayacak.

Değerli meslektaşlarım yaptığımız faaliyetlerde en büyük eksikliğimiz sizleri bilgilendirmek, çalışmalara katılmanızı sağlamak konusunda eksikliğimiz olduğunu biliyoruz, en kısa zamanda sizlerle yanyana gelerek ortak akıl geliştirecek çalışmalar yaparak çözüme olan inancınızı arttıracağız ve üzerimize çöken yılgınlık hissini yok edeceğiz. Oysaki insan hayatının en önemli ihtiyaçlarından olan elektrik enerjisinin son kullanıcı ile buluşturulmasında üzerimize düşen sorumluluklar vardır, bunlar hizmetinde tüketici ile buluşturulmasında yapmamız gereken ödevlerimiz var. Bunlar kaliteli hizmet, güven veren davranışlar, ahlaklı ve dürüst olmak ve sorumluluk bilinci ile hareket etmektir. Mesleğimizin kuralları devletimiz tarafından konulmuş yetkili elektrikçi koruyan yasalar çıkarmasına rağmen denetim eksikliğinden başı bozukluk sektörümüzde hüküm sürmektedir Dolayısıyla bu anlayışla seyyar elektrikçiler dediğimiz STB Belgesi ve diploması olmayan, vergi kaydı olmayan kişilere piyasayı teslim etmişiz. Şuna inanmalıyız ki bu güne kadar kayıt dışı çalışanların bizler ekmeğimize ortak etmekteyiz. Yetkili elektrikçiye tanınan imza yetkisini yok pahasına bu kişilerin hizmetine sunmuşuz. Bu durum bizi dağıtım şirketi karşısında da savunmasız hale getirmiştir. Mesleğimizi ne kadar kaliteli, düzenli ve kurallı hale getirirsek tercih sebeplerimizi çoğaltırsak kazancımızı da o oranda yükseltiriz. İşyerlerimize asılacak şekilde tasarladığımız yeni yıl fiyat tarifelerimizle vatandaşımıza şeffaf, dürüst ve uygun fiyatlarla hizmet sunmayı hedefliyoruz. Fiyat tarifesine uymak meslek etiği açısından önemlidir. Odamız bu konuda denetimlerini çoğaltıp piyasanın üyemiz lehine artması için çalışmalarına hız verecektir. A sınıfı tehlikeli meslek grubumuz içinde bir sürü riski barındırırken meslektaşlarımızın kazancının düşük olması, piyasa ile rekabet edememesi emeğinin karşılığını alamadığının göstergesidir.

Bu çalışmalarımızda bizim en büyük gücümüz sizlersiniz. Hep beraber inanırsak her türlü zorluğun üstesinden gelebileceğimiz bilinmelidir. 2023 yılının bizi her alanda başarılı kılmasını diler, çalışmalarınızda bol kazançlar dileriz. Saygılarımızla.

HALUK BOZALİ
İSTANBUL ELEKTRİK TEKNİSYENLERİ ODASI BAŞKANI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir