İzmir Yangını

İstanbul Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Haluk Bozali yeni Esnaf Gazetesine İzmir de fol kart sitesinde Elektrik kontağından çıktığı iddia edilen yangınla ilgili Gazetemize yapmış olduğu açıklamada, öncelikle çıkan yangında can kaybının olmadığına sevindiklerini, evleri yanan ailelere geçmiş olsun dileklerini iletti. Özelikle çok katlı bütün sitelerde yapılan her türlü imalatların iş sağlığı güvenliğine uygun branşların da sertifika sahibi eğitimlerini tamamlamış diplomalarını almış yetkili ve teknik kişiler tarafından yapılmasının önemini ifade etti.

4708 sayılı yapı denetim kuruluşları kanunun çıkarılarak sağlıklı, kaliteli ve güvenli yapılar imal edilerek insanların oralarda yaşamasını sağlamayı amaçlamıştır. Resmi açıklamaya göre Elektrik kontağından çıktığı söylenen yangının Ülkemizde çıkan yangınların %40 in sigara kaynaklı %35 i kadarının da Elektrik ve Elektrikli ev aletleri sebebiyle çıktığını Elektrik kontağının da bu istatistiklerde çok önemli yer tuttuğunu vurgulayarak Elektrik kontağının tanımını şöyle yaptı. Prizin içindeki Elektrik arkının yeterli olmaması ve yavaş yavaş ısınması sonucu ortaya çıkan ısı enerjisinin yangına sebep verdiğini Elektrik tesisatı ile ilgili dikkat etmesi gereken hususları anlattı. Elektrik tesisatınızı mutlaka yetkili fen adamları serbest tesisatçı belgesi olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini, günü birlik çalışan, seyyar olarak çalışan kişilere itibar etmemelerini ifade etti.

Son yıllarda Elektrikli ev aletlerinin hayatımızı kolaylaştırdığı için, evlerde yoğun olarak kullanıldığını artık her evde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, klima, kombi gibi, ev aletlerinin kullanıldığını ama bunu kullanırken Elektrik tesisatının projeye ve fenni kurallara uygun yapılıp yapılmadığını vatandaşın bilemeyeceği sorumlu kişilerin, denetleme yapan kuruluşların bunlara dikkat etmesi gerektiğini ifade etti deprem bölgesinde hatalı imalatlar ve denetimsizliğin can ve mal kaybını artırdığını, inşaat faaliyetlerini yapan mühendis, tekniker, teknisyenlerin Elektrik tesisatlarının projeye ve, fenne uygun yapılmasını bir gün orada kendilerinin veya sevdiklerinin oturacağını düşünerek mesleki kurallara uygun davranılmasının önemli olduğunu vurguladı.