Elektrik teknisyenlerinde şok iddia;

Elektrik teknisyenlerinde şok iddia; “Bazı elektrik mühendisleri yapmadıkları binlerce işe imza atarak para kazanıyor”
İlimizde bazı elektrik mühendislerinin yapmadıkları işleri imzaladıklarını söyleyen Kocaeli Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Calap, “Yapmadığı binlerce işe yapmış gibi imza atıp parasını alan elektrik mühendisleri yüzünden yerleşik esnaflar dükkanda boş oturuyor, siftah yapamıyorlar, çırakta yetişmiyor ve mesleğin de önü kapanıyor. Mühendisler Odası da buna göz yumuyor.” dedi.

Kocaeli Elektrik Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İrfan Calap, kentimizde inşa edilen yapıların tesisatları için görev alan bazı elektrik mühendislerinin yapmadıkları işlere imza atarak para kazandığını söyledi. Yaşanan durumun mesleğe ve esnafa verdiği zararlara dikkat çeken Calap, yetkililerin konuyla ilgili önlem alması gerektiğini ifade etti.

‘YAPMADIKLARI İŞLERE İMZA ATIYORLAR’
Sorunun son yıllarda daha çok artığını vurgulayan Calap, “İş bitirme belgesinde, yukarıda adresi yazılı ve ekte planı verilen elektrik iç tesisatı …… tarafından yapılmıştır” diye bir ibare var. Burayı işi yapmayan elektrik mühendisleri imzalamaktadır. Bunu yapan elektrik mühendisleri yapmadıkları işlerin sorumluluğunu üstüne almış oluyor. Hem hak etmedikleri bir para alıyorlar hem de yapmadıkları işi eğrisiyle doğrusuyla kabul ediliyorlar.” şeklinde konuştu.

‘1 YILDA 4-5 BİN BELGE İMZALAYAN VAR’
1 yıl içinde sayısız iş bitirme belgesi olan mühendisler olduğunu ifade eden Calap, “Kocaeli’de 1 yıl içerisinde 4-5 bin civarı iş bitirme belgesine imza atan mühendisler var. Hiçbir firma 1 yılda bu kadar iş bitiremez, en fazla 300 – 400 tane iş bitirebilir. Bu sayılara bile baksalar zaten ortada büyük bir anormallik olduğunu göreceklerdir.” dedi.

‘NE SİFTAH YAPABİLİYOR NE ÇIRAK YETİŞTİREBİLİYOR’
Durumun haksız rekabete de sebep olduğunu vurgulayan Calap, “Parayla imza atanlar yüzünden yerleşik esnaflar dükkanda boş oturuyor, siftah yapamıyorlar. İşsiz olan mühendis ve teknisyen sayısı da artıyor. İş olmayınca esnaf çırakta yetişmiyor. Yetiştirilen eleman haksız rekabet ortamında olduğundan işi yapamamakta ve para kazanamamaktadır. Dünyanın en tehlikeli ve mesleklerinden olan elektrikçiliğin de önü bu nedenden ötürü cazibesini yitirdi ve mesleğin önü kapanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

‘KURUMLARIN ACİL ÖNLEM ALMASI GEREK’
Kurumların önlem alması gerektiğini vurgulayan Calap, “Sonuç olarak geçmişte o kadar önemsenmeyen ama yıllar içerisinde zirve yapma durumuna gelen bir sorun bu. Zamanında bunun tedbiri alınmadığı için her önüne gelen imza atmaya başlamış ve bu durum artık zirve yapmış. İlgili kurumların daha fazla geç olmadan artık bir önlem alması gerektiğini düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.